Frants Landt

Frants Georg Carl Landt, 1885-1975, lods og marinemaler. født 17.1.1885 i Nysted, død 21.4.1975. Forældre: Fisker Claus Christian L. og Maren Kirstine Jacobsen. ~22.10.1910 med Alma Landt, født 7.4.1890 på Bogø, Kappel Sogn, død 31.10.1975, datter af navigationslærer Rasmus Antoni L. og Alma Pasbjerg.

Frants Landt begyndte efter eget udsagn at tegne skibe i 1912 efter tilskyndelse fra en engelsk hurtigtegner. Begynderens pastelkridt blev dog snart afløst af oliefarver, som han sammen med sit staffeli altid havde parat i lodsbåden. Motiverne var øjebliksbilleder fra søen såvel som retrospektive fremstillinger af historiske skibe. Især Grønlandsfartens store gamle sejlskibe vendte Landt tilbage til gang på gang. I 1936 blev han udvalgt til som marinemaler at ledsage Christian X på hans rejse til Island og Færøerne, og i 1952 fulgte Landt i ledsagerskibet Frederik IX med på kongeskibets færd til Grønland. Landts naturalistiske, i streg som i farveholdning, ofte dramatiske mariner blev ikke sjældent reproduceret i tidsskriftet Vikingen. Efter 1960 gik han i højere grad over til at fremstille traditionelle skibsportrætter efter bestilling.

Hans to brødre Alfred og Niels Landt levede deres liv i Nysted som fiskere og sæljægere. De blev også over 90 år.

Billedserie

Serien kører af sig selv, men hvis man klikker på billedet kan man selv styre tempoet og læse enkelte kommentarer til de enkelte billeder.

Billederne er fotorraferet af Karl Krarup i forbindelse med en udstilling på Nysted Rådhus. Mange af billederne hænger der endnu.